سقوط ماهانه فروش خودرو

سه‌شنبه, 17 تیر 1404

بر این اساس فروش ۷۳ هزار و ۴۶۱ دستگاهی اردیبهشت در خرداد به ۵۶ هزار و ۳۸۴ دستگاه رسیده تا ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو در آخرین ماه از بهار افت ۲۳.۲ درصدی فروش را ثبت کنند. 

همچنین سه خودروساز مذکور در سه ماه ابتدایی سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افت قابل توجه ۱۳.۷ درصدی مواجه شده‌اند. البته این افت به دلیل کاهش شدید فروش سایپا و همچنین پارس‌خودرو است و در بازه سه ماهه ایران‌خودرو رشد فروش داشته است اما افت محقق شده در آمار فروش سایپا و پارس‌خودرو به حدی بوده که آمار کل را کاهشی کند. 

طبق آماری که ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو به سازمان بورس ارائه داده‌اند، این شرکت‌ها در بهار امسال ۱۷۲ هزار و ۹۸۸ دستگاه از محصولات سواری خود (به علاوه پراید وانت) را به فروش رسانده‌اند. این در شرایطی است که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۲۰۰ هزار و ۴۳۲ دستگاه بوده است. بر این اساس سه خودروساز بزرگ کشور در سه ماهه ابتدایی سال ۲۷ هزار و ۴۴۴ دستگاه معادل ۱۳.۷ درصد خودروی تولیدی کمتری به فروش رسانده‌اند. 

همچنین این خودروسازان در فصل بهار ۱۸۷ هزار و ۸۴۱ دستگاه خودروی سواری به علاوه پراید وانت را به تولید رسانده‌اند. اما در همین مدت زمان میزان فروش آنها ۱۷۲ هزار و ۹۸۸ دستگاه بوده است. بنابراین این خودروسازان درسه ماه ابتدایی سال، ۱۴ هزار و ۸۵۳ دستگاه یعنی ۸ درصد از تولیدات خود را به فروش نرسانده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند که این موضوع نشان از دپوی محصولات خودروسازان دارد البته تولیدکنندگان خودرو در دوماهه ابتدایی سال حدود ۱۲ درصد محصولات خود را دپو کرده بودند، کاهش این رقم به ۸ درصد در آمار سه ماهه نشان می‌دهد که گرچه خودروسازان درحال افزایش دپوی محصولات خود هستند اما از سرعت آن کاسته‌اند. 

مهم‌ترین علت افت ماهانه فروش خودروسازان و همچنین دپوی محصولات آنها در سه ماهه ابتدایی سال را می‌توان بلاتکلیفی در قیمت‌گذاری خودرو دانست. گرچه اواسط خردادماه ایران خودرو بهای محصولات خود را به‌طور میانگین ۲۲.۳درصد افزایش داد و چهارم تیرماه قیمت محصولات سایپا و پارس خودرو ۱۵ درصد رشد را تجربه کرد اما در سه ماه ابتدایی سال وضعیت قیمت محصولات خودروسازان کاملا بلاتکلیف بود. بنابراین خودروسازان نیز سعی می‌کردند تا بخشی از محصولات خود را به فروش نرسانند تا بتوانند در آینده به قیمت بیشتری بفروشند.

البته همانطور که اشاره شد ایران‌خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد فروش داشته است، با این حال این شرکت نیز کمتر از تولید خود فروخته است. اما سایپا هم با افت فروش خالص محصولات خود مواجه بوده و هم نسبت فروش به تولید آن پایین‌تر است. دلیل این موضوع را می‌توان نااطمینانی‌های مدیریتی در این شرکت دانست. مدیریت ایران‌خودرو از بهمن ماه سال گذشته به بخش خصوصی سپرده شد اما وضعیت سایپا کاملا مبهم و بلاتکلیف است و مشخص نیست که مدیریت فعلی تا چه زمانی روی کار خواهد بود. این دست از نااطمینانی‌ها عموما انگیزه کارکنان و فعالان صنعت را برای رشد تولید و فروش کاهش می‌دهد.

فاکتور دیگری را هم که در افت مجموع فروش سه خودروساز بزرگ کشور می‌توان تاثیرگذار دانست، تولید خودروهای ناقص است. البته ایران‌‌‌‌‌خودرو تعداد خودروهای ناقص خود را به‌‌‌طور جداگانه اعلام می‌‌‌‌‌کند که در سه ماهه اول سال ۵۷۸ دستگاه بوده است. اما سایپا و پارس‌خودرو در گزارش خود به سازمان بورس که در سامانه کدال منتشر می‌شود تعداد این خودروها را جداگانه اعلام نکرده‌اند‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و احتمال دارد که آنها را جزو خودروهای تولیدی خود محسوب کرده باشند، اما به دلیل داشتن نقص، طبیعتا قابل فروش نبوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.

جزئیات فروش خودروسازان

طبق آمار ارائه‌شده به سامانه کدال، ایران‌خودرویی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در سه ماه گذشته میزان ۱۱۲ هزار و ۸۱۵ دستگاه از تولیدات خود را به فروش رسانده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. این شرکت در مدت مشابه سال گذشته ۱۰۹ هزار و ۸۱۴ دستگاه فروش داشته، بنابراین میزان فروش این خودروساز بزرگ کشور سه هزار و یک دستگاه بیشتر شده و 2.7 درصد افزایش را ثبت کرده است. طبق آمار ارائه شده به کدال، ایران‌خودرو در مدت زمان یاد شده توانسته ۱۱۷ هزار و ۹۵۴ دستگاه محصول سواری را به تولید برساند. بر این اساس در بازه زمانی تحت بررسی، بزرگ‌ترین خودروساز ایران پنج هزار و ۱۳۹ دستگاه معادل 4.4 درصد از تولیدات خود را به فروش نرسانده است. 

اما عنوان پرفروش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ترین محصول ایران‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خودرو در سه ماه ابتدایی سال، به گروه سورن رسیده است. این در شرایطی است که تا پیش از از اردیبهشت همیشه گروه پژو فروش بیشتری را به خود اختصاص می‌‌‌‌‌داد. گروه سورن ۳۳هزار و ۴۸۸ دستگاه فروش در سه ماه گذشته داشته است. در مقایسه آمار ۱۷هزار و ۵۰۹ دستگاهی فروش سورن در مدت مشابه 1403، فروش این گروه خودرویی 1.9 برابر شده است. دلیل این رشد هم جایگزینی پژو پارس با سورن است. در واقع از خرداد سال گذشته تولید پژو پارس متوقف شده و خط تولید آن به گروه سورن اختصاص پیدا کرد. 

خانواده پژو که تاکنون همیشه در صدر تولیدات ایران‌خودرو بود حالا در رتبه دوم قرار گرفته است. این گروه خودرویی در سه‌ماهه امسال آمار فروش ۳۲ هزار و ۹۹۲ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دستگاهی را ثبت کرده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با آمار ۴۷ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۷۵۷ دستگاهی، ایران‌خودرو حدودا ۳۱ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درصد (معادل ۱۴ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۷۶۵ دستگاه) پژوی کمتری فروخته است. علت این موضوع خروج برخی از مدل‌های پژو از خط تولید است. در حال حاضر تنها مدل 207 در بین خانواده پژو در ایران‌خودرو تولید می‌شود.

علاوه بر این، ایران‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خودرویی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در سه ماه گذشته ۱۸ هزار و ۳۱۲ دستگاه دنا را به فروش رسانده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند؛ این آمار نشان می‌دهد فروش این خودرو نسبت به فروش ۱۷ هزار و ۳۵۷ دستگاهی مدت مشابه سال گذشته، رشد نیم درصدی داشته است. ایران‌خودرویی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها همچنین از فروش هزار و ۹۰۵ دستگاه رانا در سه ماهه امسال خبر داده‌اند. این در شرایطی است که در فروردین و اردیبهشت تنها ۲۸۵ دستگاه از این خودرو تولید شده بود و تولید آن در خرداد اوج گرفته است. طبق اعلام این شرکت، فروش رانا در سه ماه ابتدایی سال 1403 به میزان ۴ هزار و ۴۰۳ دستگاه بوده است. بنابراین فروش این خودرو در مدت زمان یاد شده به میزان قابل توجه ۵۶ درصد کمتر شده است.

طبق آمار ثبت‌شده در کدال ایران‌خودرو در سه ماه ابتدایی سال ۱۸ هزار و ۱۸۴ دستگاه تارا فروخته است، این آمار در مدت مشابه پارسال به میزان ۱۴ هزار و ۵۴۱ دستگاه بوده است که نشان می‌دهد فروش این محصول سه هزار و ۶۴۳ دستگاه بیشتر شده و رشد ۲۵ درصدی داشته است. بزرگ‌ترین خودروساز ایران همچنین سه‌هزار و ۴۳۰ دستگاه هایما را در این مدت زمان به فروش رسانده است. این در حالی است که فروش این شاسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بلند مونتاژی چینی در مدت مشابه سال گذشته دو هزار و ۵۵۳ دستگاه بود. بنابراین هایما نیز رشد فروش ۸۸۷ دستگاهی و ۳۴ درصدی را ثبت کرده است. همچنین بخش دیگری به عنوان دیگر محصولات در مدال ایران‌خودرو تعریف شده که میزان فروش آن چهارهزار و ۵۰۴ دستگاه اعلام شده است. 

دیگر خودروساز بزرگ ایران یعنی سایپا در مدت زمان یادشده با افت فروش مواجه بوده است. این شرکت در سه‌ماهه امسال ۴۵ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۵۰۸ دستگاه محصول تولیدی سواری به علاوه پراید وانت را فروخته، این در شرایطی است که در مدت مشابه سال 1403 میزان فروش این شرکت به ۷۳ هزار و ۷۷۱ دستگاه می‌‌‌‌‌رسید. بنابراین فروش سایپا حدود ۳۸ درصد (معادل بالغ بر ۲۸ هزار دستگاه) افت کرده است. طبق آمار موجود در کدال، تولید سواری و پراید وانت سایپا در همین مدت زمان به ۵۲ هزار و ۲۴ دستگاه رسیده است. بنابراین با در نظر گرفتن فروش ۴۵ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۵۰۸ دستگاهی این شرکت در مدت مذکور، دومین خودروساز بزرگ کشور 87.5 ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درصد از محصولات تولیدی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اش را فروخته و 12.5 ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درصد دیگر را انبار کرده است.

محصولات فروش رفته سایپا در سه ماه ابتدایی سال شامل خانواده ایکس 200، شاهین و وانت پراید بوده است. در این بین، بیشترین فروش نصیب خانواده ایکس 200 (تیبا، کوئیک، ساینا) شده است. در بازه زمانی تحت بررسی، ۳۱ هزار و ۴۲۰ از محصولات این خانواده به فروش رفته است. با توجه به آمار ۴۳ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۳۶۲ دستگاهی سه ماه ابتدایی 1403، فروش این گروه خودرویی ۱۱ هزار و ۹۴۲ دستگاه معادل 27.5 درصد کم شده است.

دیگر محصول سایپا یعنی شاهین در سه ماه گذشته ۷هزار و ۹۶۲ دستگاه فروش داشته است. با توجه به آمار ۱۴ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۵۹ دستگاهی مدت مشابه سال گذشته، سایپا‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ فروش شاهین را تقریبا نصف کرده است. این شرکت در مدت مذکور، ۶ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۱۲۷ دستگاه وانت پراید را به فروش رسانده، این درحالی است که در مدت مشابه پارسال آمار فروش ۱۶ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۳۵۰ دستگاهی را از این خودرو به جا گذاشته بود. بنابراین میزان فروش پراید وانت ۱۰ هزار و ۲۲۳ دستگاه معادل 62.5درصد کمتر شده است.

گروه Q200 و سهند تنها محصولات فروشی پارس‌خودرو در سه ماه ابتدایی سال بوده‌‌‌‌‌اند که گروه Q200 در مدت زمان یاد شده ۱۳ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۱۴۲ دستگاه فروش داشته است. در مدت مشابه سال گذشته فروش این گروه ۱۶ هزار و ۸۴۵ دستگاه بوده است بنابراین در این مدت زمان، فروش این گروه خودرویی سه هزار و ۷۰۳ دستگاه معادل ۲۲ درصد کمتر شده است. پارس‌‌‌‌‌خودرو همچنین هزار و ۵۲۳ دستگاه سهند را فروخته است. در مدت مشابه سال گذشته تنها دو دستگاه از این خودرو به فروش رسیده بود.

فروش ماهانه خودرو

علاوه بر این، آمار منتشرشده در کدال حکایت از آن دارد که سه خودروساز بزرگ کشور در خردادماه 56 هزار و 384 دستگاه خودروی سواری (به علاوه پراید وانت) را به فروش رسانده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. این رقم در ماه پیش از آن 73هزار و 461دستگاه بوده است. بنابراین در این ماه خودروسازان داخلی با افت 23.2 درصدی در فروش خود مواجه بودند.

ایران‌خودرو در ماه پایانی بهار 39 هزار و 391 دستگاه خودرو را به فروش رسانده است. این در شرایطی است که این رقم در اردیبهشت ماه 48 هزار و 713 دستگاه بوده است. بنابراین بزرگ‌ترین خودروساز کشور، در خرداد ماه با 19.1 درصد افت فروش مواجه بوده یا به عبارت دیگر 9هزار و 322 دستگاه کمتر خودرو فروخته است.

همچنین سایپا در این ماه 13 هزار و 891 دستگاه از محصولات تولیدی خود را به فروش رسانده است. این رقم در ماه میانی بهار 18 هزار و 988 دستگاه بود. بنابراین نارنجی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پوشان جاده مخصوص در این ماه 5 هزار و 97 دستگاه معادل 26.8 درصد فروش کمتری نسبت به اردیبهشت داشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند که افت قابل توجهی محسوب می‌شود.

اما رکورددار بیشترین کاهش فروش در خرداد پارس‌خودرو بوده است. سومین خودروساز بزرگ کشور در سومین ماه از سال سه هزار و 102 دستگاه خودروی سواری به فروش رسانده است، این رقم در مقایسه با فروش 5هزار و 760دستگاهی اردیبهشت دوهزار و 658 دستگاه کمتر است تا پارس‌خودرو در خردادماه افت شدید 46.1 درصدی در فروش را ثبت کند. 

منبع

نظر خود را وارد کنید
*
*